Wednesday, April 30, 2008

Herba Genggam Fatimah


Pokok Genggam Fatimah ( Selaginella Lepidophylla ) merupakan sejenis herba yang dipercayai hidup di kawasan padang pasir dan lereng gunung berapi. Ianya hidup melata tanpa tunjang dan biasanya tumabuh di kawasan yang keras dan berbatu. Herba unik ini kelihatan segar setelah direbus walaupun disimpan pada masa yang lama. Ianya berbentuk sanggul ketika kering, tahan lama serta berbau wangi.Ianya juga popular dengan nama Rose Of Jericho, Dinasour Plant dan Ressurection Plant.


KHASIAT

Air rebusan herba Genggam Fatimah ini sangat mujarab dan berkhasiat untuk menyembuhkan dan mengurangkan tekanan darah tinggi, kencing manis, menurunkan kadar kolesterol dalam darah, menyembuhkan sakit sendi, pelawas ( duretik ), merawat kebas-kebas kaki dan jari, membuang angin dalam badan dan menurunkan paras asid urik dalam badan ( mengawal penyakit gout ).Amalan meminum air rebusnya juga mampu melangsingkan badan.

Air rebusan berkhasiat Genggam Fatimah boleh diminum oleh semua golongan umur samada lelaki ataupun wanita.

CARA PENGGUNAANNYA

Ambil satu pokok dibasuh bersih, direbus dengan air anggaran 1.5 liter sehingga mendidih. Minum 2 kali sehari / cawan teh. Ulang rebusan sehingga ianya hilang warna.

IANYA ADALAH PERSEDIAAN HERBA

DILARANG UNTUK WANITA HAMIL

Harga Rm 10 sebungkus

No comments: